Buitenspeelplan

Door het buitenspeelplan zorg je voor een verbetering van buitenactiviteiten (zoals pauze tijd) en daarnaast is het Buitenspeelplan een aanvulling op het Bewegingsonderwijs.

Het Buitenspeelplan van Regiekr8 is een uitgebreid programma dat scholen helpt om de buitenspeel momenten op het schoolplein te verrijken en geeft ook een aanvulling op het organiseren van het bewegingsonderwijs, naast de reguliere gymlessen (in de gymzaal). Het is een mooie aanvulling op het bewegingsonderwijs op bijvoorbeeld sportvelden of een buitenlocatie. Daarbij is het een oplossing voor bepaalde leerlijnen.
Dit plan is zorgvuldig samengesteld door de vakleerkrachten bewegingsonderwijs van Regiekr8 en sluit aan bij de kerndoelen van het Bewegingsonderwijs (SLO).

“Met het Buitenspeelplan van Regiekr8 zijn buitenactiviteiten, pauze activiteiten op onze school goed geregeld. En, handig dat wij ook deze methode kunnen gebruiken als aanvulling op ons bewegingsonderwijs”

Wat omvat het Buitenspeelplan?

 • Een handleiding bestaande uit drie hoofdstukken: Programma, Interventies en Adviezen voor op het schoolplein.
 • Een doordachte planning voor het hele jaar, waarin een divers aanbod van verschillende leerlijnen wordt aangeboden, met een geleidelijke opbouw van activiteiten op basis van complexiteit in gedrag en motorische vaardigheden.
 • Speciale aandacht aan het begin van het schooljaar voor de ‘Gouden weken’.
 • Flexibele keuzemogelijkheden voor de school, met wekelijks twee activiteiten.
 • Een reeks van lessen.
 • 80 gedrukte leskaarten met duidelijke instructies, plattegronden en creatieve variaties voor verschillende leeftijdsgroepen.
 • Een materiaalpakket in een handige containertas voor opslag en vervoer van het materiaal. Het materiaal sluit aan op de planning en de ontwikkelde leskaarten. Alle lessen kunnen hiermee gegeven worden. Het bestaat uit duurzame materialen voor diverse activiteiten (dit pakket dient apart te worden besteld).
 • Een online inspiratieplatform waar voortdurend nieuwe leskaarten worden toegevoegd op basis van feedback.
 • Inspiratie- en implementatietraining voor het schoolteam, inclusief begeleidingsmomenten tijdens het buitenspelen.

Hoe kan het Buitenspeeplan worden ingezet?

 • Schoolpauzes gestructureerder te laten verlopen en leerlingen te inspireren met nieuwe activiteiten.
 • Leerlingen tussen de lessen door actief te laten zijn zonder veel voorbereiding voor de leerkracht.
 • Als afwisseling van reguliere lessen Bewegingsonderwijs, zowel binnen als buiten.
 • Het verzorgen van naschoolse activiteiten op het schoolplein of nabijgelegen terreinen.

Is het mogelijk om het Buitenspeelplan te gebruiken als tweede les Bewegingsonderwijs?

Volgens het advies van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Regiekr8 wordt het niet aanbevolen om buitenlessen te gebruiken als vervanging van alle reguliere lessen bewegingsonderwijs. Het Buitenspeelplan biedt weliswaar activiteiten voor 8 van de 12 leerlijnen, maar het kan de mogelijkheden die de gymzaal biedt niet volledig benutten. Het wordt echter wel aanbevolen als aanvulling op reguliere lessen bewegingsonderwijs. Het uitwijken naar sportvelden of een andere buitenlocatie is een goede oplossing voor bepaalde leerlijnen als de gymzaal niet altijd beschikbaar is.

Hulp bij de organisatie van de tweede les Bewegingsonderwijs

Indien er uitdagingen zijn om de wettelijke twee gymlessen te kunnen verzorgen, kan Regiekr8 helpen aan een oplossing. Samen wordt in de/uw specifieke situatie gezocht naar alternatieven om tot de meest ideale en praktische oplossing te komen.

Neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen. Daarnaast kunt ook alvast het materialenpakket bekijken in onze webshop.

 

Kennismaken?

Wil je weten wat Regiekr8 voor jouw school kan betekenen?

Neem dan contact met ons op!